Progresăm într-un domeniu atunci când aria noastră de interes îi depășește granițele.

 #disruptoriendocrini

Una dintre cele mai interesante prezentări la Congresul European de Ginecologie, care s-a desfășurat la sfârșitul anului 2019 la Viena, a fost a profesorului Charles Sultan de la Montpellier. Specializare lui este de endocrinologie pediatrică și a vorbit despre disruptori endocrini.

 

Ce sunt disruptorii endocrini?

Aceștia sunt substanțe de sinteza, human made, care se aseamănă structural cu hormonii. În organismul uman, ele se leagă în țesuturi de receptori pe care acționează hormoni, astfel că acțiunea lor nu mai poate fi exercitată corect.

Sunt un fel de prieteni falși, care promit că lucrează în locul tău, dar care trag chiulul la greu sau fac total altceva decât ce era așteptat.

Despre ce substanțe vorbim?

Pesticide, parabeni, benzofenonă, trifenilfosfați, fosfați, bisfenol A, ftalați, dioxina

Poate ca nu sună prea înspăimântător, dar dacă îți spun că îi găsim cam peste tot în jurul nostru, treaba devine serioasă.

Sunt în insecticide, pesticide, gazele de eșapament, produsele cosmetice pe care le utilizam nonșalant în fiecare zi, textilele pe care le purtam, obiectele de bucătărie, produsele de curățenie, jucării, obiecte de decor, materiale de construcție, până și în plasticul și scaunele de piele ale mașinii noastre mult iubite.

 

Ce efecte au?

Blocând efectul hormonilor produși de hipotalamus, hipofiza, tiroida, pancreas, ovar, testicul,  efectele lor sunt multiple, de multe ori dificil de cuantificat. Efectele negative includ:

- Probleme medicale: pubertate precoce, tulburări de identitate sexuală, creșterea frecvenței endometriozei și a fibroamelor uterine, infertilitate, creșterea rezistenței la insulină, tendința la obezitate, creșterea riscului de sindrom metabolic și a problemelor cardiovasculare, creșterea frecvenței patologiei neoplazice atât la femei cât și la bărbați

- Probleme psihologice legate de maturarea sexuală precoce a țesuturilor fără maturizarea sexuală la nivel psihologic, atât de necesară, apariția unor probleme de sănătate grave la o vârstă tânără.

 

Ce putem face?

Eliminarea totală a acestor substanțe periculoase din mediul în care trăim este imposibilă, dar suntem în măsură să diminuăm impactul lor negativ în viața noastră cotidiană.

1.     Înlocuiți pe cât se poate utilizarea plasticului în bucătărie; la temperaturi crescute, și cantitatea de substanțe nocive eliberate este mai mare

2.     Spălați cu conștiinciozitate fructele și legumele

3.     Citiți cu atenție etichetele produselor de igienă personală folosite (săpunuri, creme, gel de duș, deodorant, cosmetice diverse)

4.     Spălați produsele textile înainte de prima utilizare

5.     Aerisiți și aspirați frecvent spațiul în care locuiți

6.     Folosiți produse simple și eficiente pentru igiena locuinței: oțet, bicarbonați, zeamă de lămâie

7.     Spălați frecvent jucăriile copiilor sau, dacă nu este posibil, lăsați-le la aerisit câteva zile înainte de utilizare

 

Grijă sporită pe perioada sarcinii

Cel mai mare impact al acestor substanțe periculoase este asupra feților. Studiile efectuate arată că acțiunea disruptorilor endocrini modulează ADN-ul fetal, iar modificările se transmit până la a patra generație.

Știați ca o gravidă folosește în medie între 20 și 30 produse cosmetice în fiecare zi?

Este acea perioada din viață în care recomandam, pe cât se poate, varianta BIO la toate produsele cu care intră în contact o persoană. Pentru că beneficiul este dublu.

 

În loc de concluzie

La o săptămână după ce am acumulat aceste informații, pe care vi le împărtășesc acum și vouă, am participat la o conferință în București. Program intens, un pic de răsfăț în pauză cu o cafea bună, preparată după aproape toate regulile artei. Adică servirea era într-un pahar teoretic ecologic, de hârtie, dar practic avea o folie fină de plastic pe interior. Am cerut o ceașcă de cafea și pentru ca nu erau la stand, împrumut una de la barul din apropiere, pentru ca deja în mintea mea am făcut setările: plastic + lichid fierbinte = NU.

Și barmanul, și colega de lângă mine, m-au întrebat de ce fac alegerea asta și le-am explicat pe scurt motivul.

Barmanul mi-a mulțumit mult pentru explicație și mi-a împrumutat cea mai prețioasă ceașcă disponibilă, colega mea a spus că nu e mare scofală, cum a băut până acum, așa va face și de acum înainte.

Depinde doar de noi cât de interesați suntem să aflam despre lucrurile care ne pot afecta sănătatea și cum punem aplica cunoștințele dobândite.

Respectul și grija față de propria persoană nu se învață la școală, ci doar la școala vieții.

Iubiți-vă mult și bine.

 

Dr. Elena Ucenic, Medic Primar Obstretică-Ginecologie