Mai mult decât oricând organismul nostru are nevoie, în această perioadă de risc epidemic, de o hrană care să asigure un aport echilibrat de nutrienți de bună calitate.

O alimentație bazată pe alimente cu proprietăți nutritive superioare, în proporțiile corecte, ne ajută să ne păstrăm o imunitate bună, un randament ok pentru cei care încă lucrăm și o stare psihică pozitivă.

Așadar, ce este oportun să avem în bucătarii și cămări? 

Surse de proteine (recomandat 45% din hrana zilnică)

a.    de origine vegetală

  • produse din soia: lapte, tofu, iaurt din soia, paste din soia
  • fasole și linte uscată - diverse soiuri
  • paste din linte și năut
  • ciuperci shitake și pleurotus uscate
  • semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac
  • nuci, arahide, alune, migdale

b.    de origine animală

  • produse lactate de vacă, oaie sau capră: lapte pasteurizat, brânzeturi maturate și proaspete, iaurt
  • ouă
  • peste și fructe de mare congelate
  • conservă de pește
  • pește afumat
  • carne de porc, vita, miel - porționate și congelate
  • conserve de carne sau șuncă
  • pastramă
  • carne de pasăre porționată și congelată
  • carne de păsare afumată

Surse de grăsimi (recomandat 15-20%)

  • unt, untură de unt pentru gătit, ulei de rapiță
  • ulei de măsline pentru felurile de mâncare netratate termic

Carbohidrați (recomandat 40-45%)

  • legume proaspete care nu se perisează repede precum rădăcinoasele – morcovi, păstârnac, etc.
  • legume congelate
  • legume murate
  • varză murată
  • fructe de pădure congelate
  • fructe proaspete: mere, portocale, grapefruit
  • pâine de secară integrală - poate fi feliată și congelată, pâine crisp din secară integrală
  • cartofi

Lista a fost întocmită de medicii-consilieri Metabolic Balance pentru a asigura atât proporția corectă a macronutrienților (proteine, carbohidrați, grăsimi), cât și un aport suficient de vitamine și minerale (micronutrienții).

În planificarea cumpărăturilor, trebuie să ținem cont de perisabilitatea alimentelor proaspete și să alegem cantități adecvate și moduri de conservare corecte. Astfel vom putea rămânem izolați o perioadă mai lungă, reducând expunerea la riscul de îmbolnăvire.