Pentru a te bucura de o stare de bine pe termen lung, este important să ai grijă în mod special de sănătatea inimii tale. Una dintre modalitățile prin care poți face acest lucru este consumând alimente care conțin antocianine. Antocianinele sunt pigmenți vegetali care se găsesc în general în frunzele, fructele și legumele de culoare albastră, violet, roșie, roz și portocalie.

Antocianinele sunt cele care le conferă fructelor culoarea închisă, le protejează de radiațiile ultraviolete și de efectul oxigenului din aer. Exact de acest puternic efect antioxidant te bucuri și tu după ce consumi aceste alimente.

 

Dovezi științifice ale efectelor benefice ale antocianinelor

 

În anul 1989, a fost lansat in Boston „Nurses’ Health Study”, un studiu amplu la care au participat 93.600 de asistente medicale sănătoase cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani. Obiectivul studiului a fost să dovedească efectul protector al antocianinelor împotriva infarctului miocardic.

Profesorul Eric Rimm, directorul Programului de Epidemiologie Cardiovasculara din cadrul Harvard School of Public Health, a monitorizat studiul și a avut următoarele constatări. Participantele care au consumat săptămânal minim trei porții de afine sau de căpșune au suferit un infarct miocardic într-o pondere cu 32% mai redusă comparativ cu femeile care au consumat aceste fructe mai rar de o dată pe lună.

Concluzia majoră a acestui studiu de amploare este că un consum frecvent de alimente bogate în antocianine poate reduce riscul de a suferi un infarct miocardic.

 

Fructe și legume care îți mențin inima sănătoasă

 

Pentru a beneficia de efectul alimentelor care conțin antocianine, este important ca o alimentație sănătoasă și echilibrată să cuprindă consumul speciilor de legume și fructe închise la culoare. Este indicat să conțină o concentrație ridicată de antocianine și trebuie consumate de mai multe ori pe săptămână.

Iată o listă de fructe și legume cu un conținut ridicat de antocianine pe care sa le incluzi, în funcție de sezon, în meniul tău:

  • Cireșele
  • Merele
  • Vinetele
  • Murele
  • Zmeura
  • Afinele
  • Socul
  • Merișoarele
  • Coacăzele negre
  • Strugurii negri
  • Prunele
  • Rodiile
  • Căpșunele
  •  Smochinele
  • Avocado
  • Piersicile
  • Sparanghelul
  • Varza roșie
  • Fasolea neagră
  • Ceapa roșie
  • Roșiile

Consumând fructe și legume din lista de mai sus, îi asiguri organismului tău aportul de antocianine care îți protejează inima de riscul unui infarct miocardic.

 

Nu știi exact ce alimente să introduci în meniu?

 

Fă-ți o programare pentru o consultație cu un specialist Metabolic Balance pentru a obține un plan de nutriție personalizat!

https://metabolic-balance.lpages.co/slabesti-sanatos/