"An apple a day keeps the doctor away", spune cunoscutul proverb. Mărul este unul dintre cele mai vechi fructe de cultură. În jurul anului 1900, existau circa 1000 de soiuri de mere. Egiptenii, grecii și romanii apreciau merele și le includeau cu regularitate în alimentația lor. În timp, însă, multe soiuri de mere au dispărut. Azi mai găsim doar 10-15 tipuri de mere din soiurile tradiționale. Ele au fost înlocuite cu soiuri noi, care răspund mai bine nevoilor industriei alimentare și comerțului la scară mare.

 

Consumând soiurile comerciale de mere, ne expunem unor riscuri pentru sănătate Mulți oameni se concentrează pe numărul de calorii când aleg fructele pe care le consumă. Au proliferat discuțiile despre caloriile negative. Vom discuta pe larg în alt articol despre ele.

Revenind la merele noastre, mult mai important decât caloriile sunt calitatea nutrienților. Problema este ca merele pe care le găsim azi pe rafturile magazinelor sau pe tarabele comercianților din piețe diferă semnificativ față de soiurile tradiționale. Soiurile noi nu mai aduc beneficii sănătății. Dimpotrivă, prezintă o serie de riscuri.

Iată câteva din riscurile la care te expui consumând merele frumoase de pe rafturile magazinelor:

  • Prurit oral
  • Astm
  • Anafilaxie
  • Alergii

În căutarea unor soiuri cât mai aspectuoase, mai dulci și mai rezistente, industria alimentară a modificat în mod radical acest fruct. În rău. De ce sunt soiurile comerciale de mere periculoase? Merele perfecte de pe raft și care nu se strica cu săptămânile sunt niște mere denaturate. Ele nu mai conțin una dintre substanțele benefice pentru sănătatea noastră: polifenolii.

Polifenolii sunt substanțele care dau gustul acid fructelor și duc la oxidarea rapidă a mărului după tăiere. Un măr mai dulce și care nu se colorează după tăiere este un măr fără polifenoli. Ori tocmai polifenolii îndeplinesc funcția esențială de a neutraliza substanțele cu potențial alergen. În plus, au virtutea de a neutraliza radicalii liberi.

 

Cum ne ajuta banalul măr să ne menținem sănătatea?

 

În afară de polifenoli, soiurile tradiționale de mere conțin mai multă Vitamina C.

Mărul mai conține fibre de celuloză și pectină, care neutralizează la nivel digestiv, metalele grele și alți produși precum acidul uric și colesterolul. Efectul este o scădere a nivelului seric.

Iată o lista de nutrienți prezenți în acest fruct care au efecte pozitive asupra sănătății organismului nostru:

 

  • Polifenolii – substanțe care neutralizează alergenii din măr și radicalii liberi din organismul nostru
  • Pectina – reduce atât tensiunea arterială cât și nivelul de glucoză. De asemenea, poate reduce nivelul de LDL sau colesterolul "rău" din organism. Pectina, ca multe alte fibre ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv
  • Borul – un nutrient găsit în abundență în mere, contribuie la întărirea oasele și la
  • sănătatea creierului
  • Quercetin – nutrient cu rol în reducerea riscului de cancer, în special cancerul pulmonar și la sân
  • Alți fitonutrienți – vitaminele A, E și beta-carotenul. Acești compuși repară daunele provocate de radicalii liberi și au un efect profund asupra sănătății, reducând riscul bolilor de inimă, diabet și astm
  • Merele acționează, de asemenea, ca o periuță de dinți naturală: curata dinții, masează gingiile și distrug bacteriile din cavitatea bucală
  • Vitamina C – stimulează imunitatea ajutând la menținerea stării generale de sănătate

 

Alegerea corectă pentru sănătatea ta – Soiurile tradiționale de mere din producția locală

 

Pentru toate avantajele asupra sănătății, alegerea corectă o reprezintă soiurile tradiționale de mere.

Iată câteva dintre soiurile bune care pot fi incluse într-un plan de nutriție sănătos:

  • Boscop
  • Berleps
  • Jonatan
  • Cox-Orange
  • Goldparmäne
  • Gravebsteiner

Consumul de la producătorii locali e indicat, nu doar pentru promovarea unui model economic sustenabil și echitabil, ci și pentru sănătatea ta.

Ce facem în situația în care nu găsim mere din aceste soiuri? Ne putem satisface, totuși, pofta de mere. Cu anumite precauții, consumul de mere din soiurile noi poate fi relativ sigur.